Moving forward. Open Data Discussions for an Open Romania

În perioada 16 - 20 iunie 2013, la Biblioteca Națională din București, a avut loc conferința regională Free and Open Source Software for Geospatial Data - Central and Eastern Europe (FOSS4G-CEE). În acest cadru, geo-spatial.org, Fundația Soros România, Departamentul pentru Servicii Online și Design din cadrul Cancelariei Primului Ministru și GEOIDEA.ro, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii în România, a organizat un eveniment dedicat datelor deschise, împreună cu un codefest numit ‘Open GeoData Hackathon’.

Evenimentul ’Moving forward. Open Data Discussions for an Open Romania’ a reunit reprezentanți ai ministerelor din România care numără printre sarcinile lor și inițierea politicii de deschidere a datelor publice, reprezentanți ai societății civile interesați de datele libere și reprezentanți ai sectorului privat. Evenimentul a însemnat o dezbatere deschisă în limita acestor idei directoare generale:

  • Definirea clară și concisă a noțiunilor aferente, cu referire la contextul juridic român, european și internațional;
  • Radiografia situației deschiderii datelor în România anului 2013 ;
  • implementarea Planului Național de Acțiune OGP - opinii din partea oficialilor și a societății civile;
  • Motivația deschiderii datelor publice; and
  • Implementarea politicii datelor deschise într-o instituție - ghid, metodologii testate.

Ca invitați speciali, au fost prezenți domnul Marcus Dapp din partea Open Knowledge Foundation și domnul Paul Masseen din partea Open Government Partnership. Evenimentul a reunit aproximativ 60 de participanți.

Open Geodata Hackathon a reunit aproximativ 15 de participanți, oameni din domeniul geospațial, jurnaliști, juriști, activiști. Aceștia s-au împărțit ad-hoc pe echipe pentru a lucra pe 4 proiecte propuse apriori de către 4 participanți: transparența administrativă în România, distribuția spațială a posturi de televiziune naționale (link), distribuția spațială a prețurilor oficiale pentru produse de baza si pe un proiect de mare în ceea ce privește informațiile statistice pe fiecare județ, oraș și comună din România (link).

Galerie foto